De risico’s van overgewicht bij de kat

Waarom streven veel mensen naar een ideaal gewicht? Meestal gaat het om hun gezondheid. Bij katten is dit niet anders. Te dikke katten leven minder lang dan katten met een gezond gewicht, maar wat zijn de risico’s van overgewicht?

Wist je dat 1kg overgewicht bij de kat gelijk staat aan 16kg overgewicht bij de mens?

Heeft jouw kat een gezond gewicht?

Suikerziekte (diabetes mellitus)

Bij suikerziekte gaat er iets mis met de verwerking van de suikers in het lichaam. Een aangepaste voeding is dan vaak raadzaam. Het is noodzakelijk om dikke katten met suikerziekte te laten afvallen. Bij sommige katten verdwijnt de suikerziekte bij het bereiken van het ideale gewicht.

Slechte huid- en vachtconditie

Zoals eerder gezegd wordt bij een te dikke kat de bewegingsvrijheid beperkt. Hierdoor kan zij ook minder goed haar vacht verzorgen. Dit heeft vaak als gevolg dat de huid- en vachtconditie van de kat met overgewicht achteruit gaat.

Hart- en ademhalingsproblemen

De conditie van een te dikke kat is vaak slecht. Het hart heeft meer moeite om alle processen op gang te houden. Omdat de kat veel kg mee moet sjouwen is zij ook sneller buiten adem. Een verminderde conditie zorgt er voor dat er extra risico’s optreden, bijvoorbeeld bij een narcose.

Bewegingsproblemen en gewrichtsaandoeningen

Bij een te dikke kat wordt de bewegingsvrijheid beperkt. Zij heeft minder uithoudingsvermogen en voelt zich minder prettig. Overgewicht bij de kat zorgt er als het ware voor dat de kat meer kilo moet meesjouwen. De gewrichten van de kat worden dus extra belast. Hierdoor kan een kat gewrichtsproblemen ontwikkelen.


Al met al is het dus verstandig om jouw kat op een ideaal gewicht te houden/krijgen. Als jij jouw kat laat afvallen bevorder jij de gezondheid van jouw kat. Katten met een gezond gewicht leven doorgaans langer, reden genoeg om een gezond gewicht te bereiken.

Het is altijd goed om het gewicht van jouw kat door een deskundige te laten beoordelen. Vraag jouw dierenarts of dierenspeciaalzaak om advies.