De risico’s van overgewicht bij de hond

Waarom streven veel mensen naar een ideaal gewicht? Meestal gaat het om hun gezondheid. Bij honden is dit niet anders. Te dikke honden leven minder lang dan honden met een gezond gewicht, maar wat zijn de risico’s van overgewicht?

Wist je dat 1kg overgewicht bij een kleine hond gelijk staat aan 7kg overgewicht bij de mens?

Heeft jouw hond een gezond gewicht?

Bewegingsproblemen en gewrichtsaandoeningen

Bij een te dikke hond wordt de bewegingsvrijheid beperkt. Hij heeft minder uithoudingsvermogen en voelt zich minder prettig. Overgewicht bij de hond zorgt er als het ware voor dat de hond meer kilo's moet meesjouwen. De gewrichten van de hond worden dus extra belast. Hierdoor kan een hond gewrichtsproblemen ontwikkelen.

Suikerziekte (diabetes mellitus)

Bij suikerziekte gaat er iets mis met de verwerking van de suikers in het lichaam. Een aangepaste voeding is dan vaak raadzaam. Het is noodzakelijk om te dikke honden met suikerziekte te laten afvallen. Bij sommige honden verdwijnt de suikerziekte bij het bereiken van het ideale gewicht.

Slechte huid- en vachtconditie

Bij dieren met overgewicht is de huidbarrière minder goed en zijn er veranderingen in talgproductie. Verder kan de doorbloeding van de huid verstoord zijn. Hierdoor treden bij honden met overgewicht gemakkelijker huid- en vachtproblemen op.

Hart- en ademhalingsproblemen

De conditie van een te dikke hond is vaak slecht. Het hart heeft meer moeite om alle processen op gang te houden. Omdat de hond veel kilo's mee moet sjouwen is hij ook sneller buiten adem. Een verminderde conditie zorgt er bovendien voor dat er extra risico’s optreden, bijvoorbeeld bij een narcose.


Al met al is het dus verstandig om jouw hond op een ideaal gewicht te houden/krijgen. Als jij jouw hond laat afvallen bevorder jij de gezondheid van jouw hond. Honden met een gezond gewicht leven doorgaans langer, reden genoeg om een gezond gewicht te bereiken.

Het is altijd goed om het gewicht van jouw hond door een deskundige te laten beoordelen. Vraag jouw dierenarts om advies.